Ya Settar (c.c.)
Ya Settar esması anlamı : Örten, gizleyen, kullarının günah ve ayıplarını, hatalarını örten ve bağışlayan. Kainattaki çirkinlikleri,ayıp olan şeyleri ve utandıracak halleri devamlı örten ve varlıklara utanma duygusu veren, ayıpları çokça örten demektir.
Esmâü’l-Hüsnâ hadisinde yer alan 99 isimden biri olmayan Settâr, sözlükte “örtme, kapama, gizleme” anlamlarına gelirken ıstılahta Allah’ın bir ismi olarak örten, gizleyen, kullarının günah ve ayıplarını, hatalarını örten ve bağışlayan anlamına gelmektedir. Gafâr isminin açıklandığı yerde belirtildiği üzere bu ismin “settâr” anlamına geldiği görülmektedir.
Nitekim bu kavram, Kurân-ı Kerîm’de beş âyette “settâr” (günah ve kusurları örten) anlamında Allah’ı vasıflandırmaktadır.
(Taha suresi 82. ayet, Sad suresi 66. ayet) Taha suresi 82. ayet
وَإِنِّي لَغَفَّارٌ لِّمَن تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ صَالِحًا ثُمَّ اهْتَدَى
Okunuşu : Ve innî le gaffârun li men tâbe ve âmene ve amile sâlihan summehtedâ.
Anlamı : Ve muhakkak ki Ben, (mürşidin önünde 12 ihsanla) tövbe edenler ve (ikinci defa) âmenû (kalbine îmân yazıldığı için îmânı artan mü’min) olanlar ve salih amel (zikir) yapanlar (nefsi ıslâh edici amel işleyenler) için mutlaka Gaffar’ım (onların günahlarını sevaba çevirenim). Sonra onlar, (Benim tarafımdan) hidayete erdirilir (ölmeden önce ruhları Allah’a ulaştırılır). Sad suresi 66. ayet رَبُّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَمَا بَيْنَهُمَا الْعَزِيزُ الْغَفَّارُ Okunuşu : Rabbus semâvâti vel ardı ve mâ beynehumâl azîzul gaffâr(gaffâru). Anlamı : Göklerin, yerin ve ikisi arasındakilerin Rabbi, Azîz’dir (yüce ve üstün), Gaffar’dır (çok mağfiret eden). Bazı rivayetlerde “yâ settâru’l-uyûb!” (Ey ayıpları örten!) şeklindeki niyazların da olduğu bilinmektedir. Muhtelif hadislerde “setr” kökünden türetilmiş fiiller, Allah’a nispet edilmiştir. Bu rivayetlerden biri şöyledir: “Kim bir Müslüman’ın ayıbını örter, kusurunu bağışlarsa Allah da onun kusurlarını örter ve bağışlar. Ya Settar esması ebced değeri ve zikir sayısı : 1061 Ya Settar : ستار Vücut haritasındaki yeri (Zikri hangi organa iyi gelir.) : Göğüs bölgesi sağ taraf, sağ taraf boğaz ve kulak. 64 Çocuk ağlamasının def’i için وَ اَسْئَ لُكَ بِاَسْمَٓائِكَ يَا Ve es’elüke biesmâike Yâ Ğaffâr Yâ Settâr Yâ Kahhâr Yâ Cebbar Yâ Sabbâr Yâ Razzâk Yâ Fettâh Yâ ‘Allâm Yâ Vehhâb Yâ Tevvâb سُبْحَانَكَ يَا لآَ اِلٰهَ اِلآَّ اَنْتَ اْلاَمَانُ اْلاَمَانُ نَجِّنَا مِنَ النَّارِ Sübhâneke yâ lâ ilahe illâ ente’l ne’l-emâne neccinâ mine’n-nâr. Allah’ım Senden şu isimlerinin hakkı için istiyor ve yalvarıyorum. Ey çok affeden Gaffar, Ey bütün ayıpları örten Settar, Ey her şeye galip gelen ve bütün düşmanlarını kahreden Kahhar, Ey istediğini zorla yaptıran Cebbar, Ey çok sabreden ve kullarına sabır gücü veren Sabbar, Ey bütün rızka muhtaç olanları rızıklandıran Rezzak, Ey her şeyi hikmetle açan Fettah, Ey her şeyi çok iyi bilen Ahham, Ey bol bol hediyeler veren Vehhab, Ey bütün tevbeleri kabul eden Tevvab, Sen bütün kusur ve noksan sıfatlardan münezzehsin, Senden başka ilah yok ki bize imdat etsin. Eman ver bize, Eman diliyoruz. Bizi cehennemden kurtar. Not : Cevşen-i Kebir duası alıntısıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder